Voeding

Het belangrijkste bestanddeel van de voeding van uw konijntje is het hooi. Het hooi zorgt niet alleen voor een goede beweging van de darmen maar zorgt er ook voor dat het konijn zijn tanden goed afslijt en ook gaat het verveling tegen aangezien hij wel even bezig is met een flinke pluk hooi. Wees dus nooit zuinig met hooi en zorg dat er altijd onbeperkt hooi aanwezig is. Ter afwisseling krijgen mijn konijnen luzerne en gras- hooi- en luzernebrok bijgevoerd.

Daarnaast krijgen de konijntjes elke dag wat  groenvoer. Wat ze hier erg lekker vinden is andijvie witlof wortelen en peterselie. Soms wat fruit maar dat zie ik net als brood meer als een tussendoorsnackje. En natuurlijk krijgen de konijntjes elke dag hun portie voer van ongeveer 25 gram per kg. Omdat mijn konijntjes in de garage wonen krijgen ze in de winter het dubbele van wat ze normaal krijgen aan brok omdat ze dan natuurlijk meer moeten bijzetten om zich warm te houden. Let er wel altijd op dat konijnen hun hooi goed blijven eten anders krijgen ze teveel brok. Jonge konijnen en drachtige en zogende dieren mogen onbeperkt brok eten mits ze idd hun hooi ook goed blijven eten.

Huisvesting

De binnenren

De buitenren

Sluit een konijn niet op in een klein kooitje. Een konijn is een diertje wat zich graag vermaakt om zich heen kijkt en graag speelt. Hij heeft de ruimte nodig om lekker te kunnen rennen en te graven. Zijn hok moet zeker hoog genoeg zijn zodat hij op zijn achterpootjes kan gaan staan en het liefste heeft hij speelgoed zodat hij kan braintrainen zodat hij zich niet gaat vervelen. En natuurlijk houd je een konijn het beste met twee aangezien een konijn een gezelschapsdiertje is. Lekker vrij rondlopen in een ren of in de kamer is natuurlijk het aller fijnste. Mijn konijnen lopen in de winter samen in een binnenren en als het mooi weer is lopen ze gezellig in de buitenren. De moeders met kleintjes zitten in hokken zodat ik de moeders en kleintjes goed in de gaten kan houden. Vanaf 4 weken mogen de kleine ukjes ook lekker de pootjes strekken in de ren samen met moeder.

Verzorging

Een teddy Widder heeft wat meer verzorging nodig dan een normaal kortharig konijntje. Je moet hem elke week borstelen om zijn vacht klitvrij te houden. Hier worden de konijntjes vanaf 4 weken rustig geleerd hoe ze geborsteld worden en de konijntjes worden dat al snel gewend en vinden dat ook verder prima. Je bouwt zo een hechte band op met je kleine pluizebol en de band zal alleen maar sterker worden.

Houd ook altijd de acherhand goed in de gaten. In de lange vacht kunnen weleens keutels blijven hangen. Normaal gezien worden de blinde darmkeutels netjes opgegeten door het konijn vanwege de voedingsstoffen en belangrijke vitamines die hij nodig heeft. Mocht het zo zijn dat het konijn teveel biks krijgt dan eten ze deze vaak niet op en plakken ze in de vacht. Ook bij plakkerige keutels bv met het wennen van groenvoer dient de achterkant goed in de gaten gehouden te worden.

Natuurlijk moet je ook met regelmaat de nageltjes en tandjes controleren of deze wel goed afslijten. Nageltjes kun je makkelijk zelf knippen met een nagelknippertje maar mocht er iets zijn met de tandjes moet je direct naar de dierenarts.

Konijnenhoudingen

Natuurlijk wil je als konijnenbezitter precies weten in welke stemming je konijntje is. Op de volgende plaatjes kun je bekijken hoe je konijntje zich voelt en weet je precies hoe je moet handelen om hem het hem zo goed mogelijk naar de zin te maken.

                                                         

                                                 afbeelding van de rspca

Optillen van een konijn

Heel veel mensen pakken konijnen nog steeds in hun rugvel omhoog. Dat is een manier maar konijnen vinden dit vaak niet leuk zullen niet spartelen omdat ze bang zijn aangezien ze denken dat ze aangevallen zijn vanuit de lucht omdat ze een prooidier zijn. Bij sommige konijnen kan het niet anders en is dat de beste manier maar als je een normaal lief sociaal opgevoed konijntje hebt dan kun je hem beter optillen zoals hiernaast beschreven. Een konijn vind het prettiger om zo gepakt te worden.

                                                            afbeelding van de rspca

Maak jouw eigen website met JouwWeb